80 Jaar Herdenken & Vieren

zondag 13 oktober 2024

Beste inwoners van Wijbosch en Schijndel,

 

Het is tijd om samen te komen en 80 jaar vrijheid te herinneren en te vieren. Op 23 oktober 1944 vond de bevrijding van Wijbosch en Schijndel plaats, en dit jaar willen we stilstaan bij deze belangrijke gebeurtenis. Het thema van deze herdenking is "brug naar vrijheid", wat ook de verbinding tussen generaties symboliseert.

Graag willen we u meenemen in de gebeurtenissen. Op 17 september 1944 begon de operatie Market-Garden, waarbij Amerikaanse parachutisten langs de weg van Eindhoven naar Arnhem werden gedropt. In de Corridor, het gebied tussen Sint-Oedenrode en Veghel, was het van groot belang om de weg open te houden voor de oprukkende legers naar het noorden. Helaas werden Wijbosch en Schijndel door de Duitsers gebruikt voor zware tegenaanvallen. Ondanks de hevige strijd werden beide plaatsen uiteindelijk bevrijd op 22 september, maar de geallieerden moesten zich terugtrekken om de Corridor te verdedigen.

De daaropvolgende Granaatweken waren een periode van intense bombardementen op Wijbosch en Schijndel. De inwoners moesten uiteindelijk vluchten en evacueren. Op 23 oktober 1944, onderdeel van Operatie Collin, werd Wijbosch als eerste bevrijd door het infanteriebataljon 5/7 Gordon Highlanders. Later volgde de bevrijding van Schijndel en later de rest van Noord-Brabant. Tijdens de tweede wereld oorlog zijn er helaas ook vele levens verloren gegaan, zowel van geallieerde soldaten als van burgerslachtoffers en militairen uit Wijbosch die in Nederlands-Indië dienden.

Om deze gesneuvelde helden te herdenken en hen respectvol en dankbaar te eren, hebben we besloten om een gedenkteken op te richten. Het gedenkteken zal ook dienen als eerbetoon aan de slachtoffers uit Wijbosch.

De onthulling van het gedenkteken zal plaatsvinden door een grootouder samen met zijn of haar kleinkind. Op deze manier willen we de nieuwe generatie betrekken bij het herdenken van onze geschiedenis en het belang van vrijheid. Tijdens de onthulling zal niet alleen de burgemeester aanwezig zijn, maar ook de kinderburgemeester. Een fotomoment met hen en de pers zal plaatsvinden, zodat dit bijzondere moment voor altijd wordt vastgelegd.

Het programma van de dag zal beginnen met de ontvangst van genodigden om 10:30 uur. Om 11:00 uur zal een doedelzakspeler ons meenemen in de sfeer van herdenking. Om 11:30 uur zal het gedenkteken officieel worden onthuld, gevolgd door een optreden van de Vocals, waarna we gezamenlijk eten om 12:00 uur. Het koor Potpourri zal om 12:30 uur optreden, waarna de voertuigen om 13:30 uur vertrekken naar wijk Plein, Centrum van Schijndel en de Boschweg. De kermis start om 14:00 uur.

Laten we samen een ode brengen aan 80 jaar vrijheid. Het is een mijlpaal in onze geschiedenis, een tijd van vrede en harmonie waarin we kunnen groeien en bloeien. Laten we niet vergeten wat onze voorouders hebben doorstaan en laten we trots zijn op het feit dat we in vrijheid kunnen leven.

Met respect voor ieders verschillen kunnen we samen een sterker geheel vormen. Laten we deze vrijheid koesteren en onze lessen uit het verleden onthouden. Laten we bouwen aan een toekomst vol hoop en liefde.

Samen herinneren en vieren we 80 jaar vrijheid. Jij bent er toch ook bij.

 

De Schakel
Eerdsebaan 1 5482 DA Schijndel

Agenda

zondag 13 oktober 2024