Zorg en Welzijn in Coronatijd
In dit dorp zorgen ze goed voor elkaar, zeker nu
WIJBOSCH - Een eenzame oudere een kaartje brengen. Even ’n praatje maken, checken of het ‘nog goed gaat’. In Wijbosch - 1400 inwoners - is het heel normaal. ,,Stiekem is er best veel verdriet onder eenzame ouderen.” En dus zijn er 250 vrijwilligers op pad. Waar een klein dorp groot in kan zijn.
Bron: Brabants Dagblad, Robèrt van Lith 27-05-20, 11:02
Met een brede glimlach opent Toon van Dommelen de voordeur van zijn rijtjeshuis in Wijbosch. Ans Schellekens overhandigt hem een ansichtkaart met een opbeurende boodschap in deze coronacrisis. De Schijndelse is een van de zeker 250 vrijwilligers die actief zijn in Wijbosch, dat zo'n 1400 inwoners telt. ,,Zo ga ik om de twee weken bij tien eenzame ouderen in Wijbosch langs de deur", zegt Schellekens. ,,De mensen zijn er blij mee en het is heel dankbaar om te doen.”
‘Hartstikke fijn, al die aandacht’
Toon van Dommelen kreeg een dag eerder ook al een kaartje van vrijwilligers uit het dorp. Voor zijn 92ste verjaardag. ,,Hartstikke fijn, al die aandacht", vindt Van Dommelen. Zijn leeftijd is hem niet aan te zien. Hij redt zich prima in coronatijd. ,,Ik doe zelf nog de boodschappen in Schijndel. Vanmiddag fiets ik even na het kerkhof waar mijn vrouw ligt. En mijn kinderen en kleinkinderen wonen hier in het dorp, dus ik zie nog genoeg mensen.”
Nominatie Nationale Vrijwilligersprijs
Dat laatste geldt voor lang niet alle ouderen in Wijbosch. ,,Stiekem is er best veel verdriet onder eenzame ouderen”, weet Trudy Hilkes (69). Zij coördineert samen met Jack van Zutphen (65) 't Middelpunt, onderdeel van de dorpsraad.
Onder deze coöperatie voor zorg en welzijn vallen tal van werkgroepen, zoals De Ontmoeting (dagbesteding voor ouderen), afscheid nemen van dierbaren uit Wijbosch, de dorpsmoestuin, ouderenvervoer (Wijbosch beschikt over de Wèpbus), het internetcafé en het eetpunt.
De Ontmoeting werd eerder dit jaar genomineerd voor de Nationale Vrijwilligersprijs. Van Zutphen: ,,We wonnen niet, maar vonden het al mooi dat we genomineerd waren.”
Jack van Zutphen en Trudy Hilkes van de werkgroep De Ontmoeting komen iedere woensdag bijeen om de stand van zaken in WIjbosch door te nemen. © Jan Zandee/Fotobureau Bolsius
In Wijbosch zorgt iedereen goed voor de inwoners van het dorp, zegt Hilkes. ,,Ieder gezin telt minstens één vrijwilliger. En de mensen zorgen ook nog eens goed voor elkaar. Zeker in deze coronatijd let iedereen nog eens extra op elkaar.” Hilkes ging ruim vijf jaar terug met vervroegd pensioen, na jarenlange ervaring in zorg. Samen met Jack van Zutphen en oud-voorzitter Frank Mulkens van de dorpsraad richtte zij Het Middelpunt op.
Hart van Wijbosch
Mulkens is inmiddels gestopt met de coöperatie, Van Zutphen en Hilkes trekken nog altijd de kar. Deze woensdagmiddag zitten zij samen op een bankje op het dorpsplein de stand van zaken door te nemen. Uiteraard met ruim anderhalve meter afstand van elkaar. ,,In coronatijd proberen we steeds iets extra's te verzinnen", zegt Van Zutphen.
,,Zo hadden we met Moederdag een muzikale aubade. En er reed een tot jukebox omgebouwde brandweerwagen door het dorp. We gaan ook soep rondbrengen. En Petra Nuijten van atelier Studio Hooi kwam op het idee om allemaal hartjes van keramiek te maken. Deze komen op meerdere panelen in het dorp. Het heet Hart van Wijbosch.”
‘Soms hebben mensen echt verdriet’
En zo kwam Trudy Hilkes op het idee om in haar tuin een knutselboom te maken. ,,Kinderen kunnen hier op dinsdagmiddag een knutselpakket halen. Er zijn al zo'n tachtig kinderen geweest.”
Hilkes neemt ook deel aan het verzorgen van telefonische contacten met eenzame ouderen in het dorp. ,,Veel ouderen vinden het heerlijk om even hun ei kwijt te kunnen. Soms hebben mensen echt verdriet. Omdat ze niet naar buiten durven, bang om ziek te worden of zelfs dood te gaan. Maar je hebt ook mensen die zich nauwelijks druk maken. Zoals Toontje", doelt ze op Toon van Dommelen. ,,We hebben ook een hulplijn die mensen áltijd kunnen bellen, maar die wordt zelden gebruikt. Ouderen ervaren kennelijk toch een drempel om zelf te bellen.”
Coronabrandhaard
Dat Wijbosch midden in de coronabrandhaard ligt, weet Jack van Zutphen maar al te goed. Zijn vader van 96 woont in verpleeghuis Sint-Barbara, dat zwaar werd getroffen door het vermaledijde virus. ,,Op de afdeling van mijn vader is gelukkig niets aan de hand. Daar hadden ze het geluk dat het norovirus heerste, nog voordat corona uitbrak. Daarom zat deze afdeling al twee weken in quarantaine.”
‘Hij noemt Barbara de zevende hemel’
Van Zutphen ziet zijn vader geregeld via de beeldtelefoon óf van een afstandje vanuit de moestuin, achter ‘Barbara'. ,,Normaal komen de bewoners van Barbara vaak kijken naar de moestuin, nu mag dat helaas niet. We laten hen via een videootje zien hoe de moestuin erbij ligt. Mijn vader is gelukkig in Barbara, hij noemt het de zevende hemel. Ook nu zelfs nog.”
Van Zutphen en Hilkes zetten zich normaal gesproken ook in voor dagbesteding De Ontmoeting en het eetpunt De Likkepot. Van Zutphen: ,,In De Likkepot kookt altijd een kok van Laverhof, vrijwilligers van 't Middelpunt serveren het eten uit. En iedere woensdag van elf tot vier komen we bijeen om te knutselen, te puzzelen, te kletsen of wat dan ook. Elke eerste woensdag van de maand gaan we op pad, bijvoorbeeld naar Eindhoven Airport of de Schaapskooi in Wijbosch.”
Revalideren van coronavirus
Een van de ouderen die hieraan deelnemen is Riet van Helvoirt (74). Zij woont nu tijdelijk in het Mgr. Bekkershuis in Schijndel om te herstellen van het coronavirus. ,,Gelukkig had ik niet de ernstige variant van corona, maar ik heb het ook flink te pakken gehad", reageert zij via de telefoon.
,,Nu ben ik aan het revalideren.” Van Helvoirt hoopt snel weer een keer naar Wijbosch te kunnen om iedereen weer te zien. ,,Daar kan ik enorm naar uitzien. Lekker koffie drinken en weer een bietje kletsen met iedereen.”
- 1 van 59
- volgende ›